Bipsen in beeld

Vlinders, paddenstoelen, bomen en vogels. De boekenkast van een gemiddelde bioloog is overladen met determinatiegidsen. Zo draagt mijn boekenkast bijzondere titels als Alpenflora, Kusten van Europa en Kust- en Wadvogels. Is het een levensvorm, dan wordt er een determinatiegids voor gemaakt. Maar waarom staat er dan nooit een zoekgids van zoogdieren in de kast? Dat is toch helemaal niet nodig zou je denken. Mijn nichtje van één kan al een koe van een paard onderscheiden. Vier Leidse biologen dachten daar anders over en maakten zelf een determinatiegids van Afrikaanse zoogdieren. En niet zomaar één. Deze beschrijft namelijk Afrikaanse achterwerken.

Achterwerk op de foto

Achterwerken? Ja, achterwerken! Veldwerk in Kenia was voor de biologen een walhala aan nieuwe dieren. Het zien van je eerste wrattenzwijn schreewt om een foto, maar tegen de tijd dat jij je camera gereed hebt gaat hij er al vandoor en laat jou achter met een foto van zijn kont. En niet alleen zwijnen blijken cameraschuw. Aan het eind van de reis hadden de biologen genoeg konten op de foto om een heel boek vol te plakken. Een determinatiegids dan wel. Locale rangers en aanwezige wetenschappers beschreven maar dolgraag hun favoriete Afrikaanse konten en wezen op hun unieke kenmerken. Met eigen observaties, een hoop literatuur en veel kontgrappen maakten de biologen een determinatiesleutel die ze samen met de foto’s publiceerden in een boek.

Beschermde achterwerken

A pocket guide to Animal Asses of East Africa is de determinatiegids die ze maakten vanuit hun onderneming Save that Ass. Save that Ass wil met dit boek op een luchtige wijze aandacht geven aan natuurbehoud. Tussen alle gefotografeerde dieren zitten namelijk een hoop beschermde derrières. De winst van het boek gaat daarom ook naar Edge of Existence, een goed doel die zich richt op het beschermen van dieren die bijna uitgestorven zijn. En het beschermen van deze dieren is nodig! We moeten namelijk die kontfoto van dat zwijn nog een keer vervangen voor een prachtige plaat die hem van zijn beste kant laat zien; zijn voorkant.

Lees meer en bestel je gids op savethatass.org. Is Afrika te ver weg? Oefen dan het determineren in de dierentuin om de hoek en wordt alsnog een groot kontenkenner.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe biocolumns? Abonneer je dan op mijn website!

Plaats een reactie